ТОП-10 – що подивитися в Чернівцях

“...Чернівці – це місто на півдорозі між Києвом і Бухарестом, між Краковом і Одесою, було негласною столицею Європи, де співали найкращі колоратурні сопрано, де тротуари підмітали букетами троянд і де книгарень було більше, ніж кав'ярень, а кучери фіакрів сперечалися про Карла Крауса...”

Якщо ви плануєте поїздку до Чернівців, міста котре береже багатовікову історію та європейську архітектурну спадщину, то саме для вас ми і склали підбірку з топ-10 локацій, які повинен побачити кожен, хто побував у Чернівцях.

Чернівецький університет

Must see у Чернівцях – колишня резиденція митрополитів Буковини та Далмації. Це візитівка Чернівців та Буковини, яку ще часто називають українським Ґогвардсом. Будівництво величної резиденції тривало аж 18 років під керівництвом чеського архітектора Йозефа Главки. Офіційно її було відкрито у 1875 році. Нині тут розташований Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. А сам помпезний ансамбль будівель включений  до спадщини ЮНЕСКО. Обов’язково радимо прогулятися територією університету та оглянути його розкішні інтер’єри. Це можна зробити у супроводі екскурсовода. Врахуйте, що з 10:00 до 16:00 екскурсії чернівецьким університетом проводяться щогодини.

 

 

Сурмач Ратуші

Під час прогулянки Чернівцями затишні вулички міста неодмінно приведуть вас до Центральної площі. Найкращий час для того, щоб тут опинитись  – 12:00.  Адже саме опівдні щодня, за будь-якої пори можна побачити та почути сурмача, який піднімається в національному вбранні на вежу Ратуші і на всі 4 сторони світу виконує мелодію легендарної української пісні «Марічка». Це – красива міська традиція, якій вже майже 20 років. А всього через  декілька хвилин ви зможете побачити унікальне світіння позолоти панно сецесійної будівлі Художнього музею, який розташований поруч з Ратушею. 

 

 

Світло Панської вулиці

Ще одна чарівна традиція Чернівців, яку варто побачити в Чернівцях – запалювання головного ліхтаря міста. Це – заворожуюче театралізоване дійство за участі колоритних ліхтарників, яке відбувається в Чернівцях щосуботи з першими сутінками. Побачити традицію можна на початку вулиці Ольги Кобилянської.

 

Променад  Панською

Прогулятися вулицею Ольги Кобилянської – теж серед обов’язкових ритуалів туриста. Це - старовинна вулиця, де знаходяться одні з найкрасивіших будівель міста. Неквапливо розгляньте архітектуру, що тут сконцентрована. Згідно з легендами, в австрійські часи вулицю підмітали трояндами, мили теплою водою з милом, а при вході потрібно було ретельно протерти взуття. На честь цієї легенди місцеві ковалі навіть виготовили статую «Двірник з трояндами», яку ви побачите під час променаду. Зараз це затишна і мальовнича пішохідна вулиця, що передає колорит міста з безліччю ресторанів, кав'ярень і сувенірних крамниць.

 

 

Органний зал

Вірменська церква Святих апостолів Петра і Павла, яка також є органним залом Чернівецької філармонії, побудована в 19 столітті. Це  - ще один чернівецький шедевр відомого чеського архітектора Йозефа Главки. Завдяки своїм формам та ошатному кольору святиня промовисто красива взимку і мальовничо виразна влітку. Крім богослужінь, тут можна послухати ще й старовинний орган. Щоб потрапити всередину і побачити неймовірно красиві інтер’єринеобхідно заздалегідь записатися за телефоном 0509091169

 

Театр 

Кожен турист, прогулюючись Чернівцями обов’язково зустріне театр, який знаходиться у самому центрі міста, на Театральній площі. Це дуже красива монументальна споруда, яку австрійський публіцист Г. Гайнцен назвав «мрією з оксамиту й золота”. Будівля має багато дрібних деталей і є справжньою знахідкою для поціновувачів мистецтва. На фасадах можна роздивитись постаті відомих драматургів та письменників, а всередині можна насолодитися великим, по-справжньому чарівним залом, який оздоблений орнаментами та ліпленим декором. До театру за попереднім записом можна потрапити на оглядову екскурсію, або  ж на театралізовану екскурсію, яку проводять раз на місяць.

 

Будинок-корабель

Однією з найкрасивіших будівель Чернівців з незвичною формою, що нагадує судно та “палубою” на другому поверсі, є будинок-корабель. Якщо шукаєте цікаві місця у Чернівцях, то ця будівля точно до них належить.  Історія цбудинку пов'язана з  легендою про двох братів. Щоб побачити будинок з правильного ракурсу, необхідно стати на розі вулиць Головної та Шолом Алейхема. На фоні будинку-корабля виходять цікаві фотографії.

 

 

Езуїтський костел

Один із найстаріших храмів у Чернівцях – неоготичний костел Найсвятішого серця Ісуса. Вежа цього храму здійнялась на 60 метрів до неба. Споруда має особливості готичної архітектури: масивні контрфорси, а їх 15, підтримують основу будівлі та великі стрілчасті вікна (колись були заповнені вражаючими чеськими вітражами). Цей костел називають єзуїтським, проте зараз це - Римсько-католицький костел Найсвятішого Серця Ісуса.

 

Будинки–близнюки

До локацій, що зацікавлять допитливе око туриста, без сумніву належать  будинки-близнюки, які знаходяться на вулиці Івана Франка, неподалік Ратуші. Дві абсолютно однакових споруди виглядають як дзеркальне відображення одне одного. Будівлі привертають увагу і витонченою архітектурою в стилі неокласицизму з виразними ренесансними акцентами. Достовірно відомо, що звели будинки-близнюки в 1908 році. Однак про власників будівель легенд ви почуєте дуже багато.

 

Брістоль

Розкішний чотириповерховий будинок  у стилі сецесії із кутовою вежею-еркером - колишній готель «Брістоль» -  прикрашає площу Філармонії. Побудований протягом 1905-1906 рр готель був одним з найрозкішніших у місті. Тут селилися найзаможніші гості міста. Подейкують, були у закладі і пікантні прийоми. Нині ж будівля не втратила свого шарму, а зачаровує перехожих і вдень, і вночі. Поряд знаходиться пам’ятник відомому піаністу та композитору Ференсу Лісту. Існує прикмета, що туристам обов’язково загадати бажання, потерши ніс цього видатного музиканта.

 

 

© 2024 Офіційний туристичний сайт міста Чернівці