Шедевральна ззовні, розкішна всередині – чому треба побачити Вірменську церкву в Чернівцях

Храм святих апостолів Петра і Павла є ще однією пам'яткою архітектури авторства чеського генія Йозефа Главки, творця перлини Чернівців - Резиденції митрополитів.

Церква поєднує традиції вірменського народу з готичним, візантійським, романським стилями монастирів Буковини. У будівництві використана глазурована цегла, а план будівлі має форму латинського хреста.

Та побачити святиню ззовні – лише півсправи для допитливого мандрівника, оскільки всередині будівля  також дуже красива. Інтер’єр зали водночас і величний, і дещо нетрадиційний. Адже у готичному стилі декор переважно акцентований на фактурах, але у вірменській церкві об’ємні елементи розмальовані золотистими орнаментами та малюнками.

Відвідувачів захоплює яскравість кольорів внутрішнього оздоблення. Інтер’єр зачаровує мармуровими вівтарями і красивим поліхромним розписом.

Вашу увагу неодмінно притягнуть стрілчасті вікна з кольоровими вітражами, в яких численні шматочки скла складаються у сюжетні малюнки.

Цікавим є і детальний розпис на стелі, де зображені святі, котрі немов витають на хмарах. А розкішна позолочена люстра додає приміщенню атмосфери концертного залу.

На місці, це зазвичай знаходиться традиційний іконостас, ви побачите величезний орган, котрий був спеціальний виготовлений для цього приміщення фірмою Rieger-Kloss у м. Крнов (Чехія). Орган інтонований так, що на ньому приємно звучить і барокова, і романтична музика.

У приміщенні храму надзвичайна акустика, тож  звук інструмента  органічно поширюється у просторі. До речі, через будівлю з самого початку використовували як концертну залу (церковного співу). А вже понад  30 років тут розташований зал органної і камерної музики Чернівецької обласної філармонії. Якщо хочете почути орган, можете ознайомитися з актуальним розкладом концертів тут.

А щоб завітати всередину органного залу,  потрібен попередній запис  за телефоном +380509190169 (радимо зробити це за день, або ж за 2 години до візиту). Під час короткої екскурсії  ви дізнаєтесь низку цікавинок, наробите чудових фото, а також  зможете насолодитись поєднанням богемності духу та сакральної архітектури органного залу.

 

 

© 2024 Офіційний туристичний сайт міста Чернівці