“Унікальність в розмаїтті” – частенько кажуть про Чернівці та Буковину. А все тому, що на території краю, окрім українців, проживало і чимало людей інших національностей. Найбільше – румунів та молдован. А ще - німці,  поляки, євреї, чехи, словаки та угорці. Таке багатовікове сусідство національних традицій та кулінарних уподобань, звісно ж, мало неабиякий вплив на створення колоритної буковинської кухні. 

Особливе місце в традиційній буковинській кухні посідають страви з кукурудзяного борошна. Тому під час мандрівки регіоном неодмінно рекомендовано спробувати гуцульський банош. Це ситний та смачний сніданок або обід, який надає вам енергію на цілий день. Його переважно подають з бринзою, шкварками, цибулею та грибами. Заклади в Чернівцях, де можна замовити банош: “Файно” , “Хата”, “Гопачок”, “Гойра”, “Чичері”.

Невід’ємною частиною буковинської кухні є  і мамалига. У деяких районах любов до цієї страви, яку також готують з кукурудзяної крупи, сформувалася під впливом молдавської кулінарної традиції. Заклади в Чернівцях, де можна замовити мамалигу:  “Гопачок” та “Чичері”.

Для любителів риби – неодмінна рекомендація короп, смажений  в кукурудзяному борошні. Заклади, де його подають:  “Файно” , “Гопачок”

 

Фарширована риба. Будь-яке буковинське свято, чи то весілля чи, то хрестини переважно не можуть обійтися без фаршированої риби. Ця страва є важкою у приготуванні, але смачною та досить незвичайною. Називають її на єврейський манір “Гефільте фіш”, однак готують здебільшого до святкового столу.  Де спробувати? У ресторації Rita Steinberg вам приготують фаршированого коропа за класичним рецептом євреїв ашкеназі.

 

Голубці. Буковинські голубці вирізняється серед інших. Секрети приготування цієї української страви господині бережуть. Готують їх із свіжої або квашеної капусти. Заклади, в яких радимо скуштувати голубці: “Гопачок” (ювелірні голубці з печі), “Панська гуральня” (голубці панко), “Файно”  та “Хата”.

Грибна юшка. Її варять із сушених грибів, загущуючи підсмаженим борошном з цибулею. Заклади, в яких можна замовити: “Гопачок”, “Файно” та “Чичері”.

Ще одна традиційна страва, яка спокусить вас під час подорожі Буковиною та Чернівцями – це  пироги (вареники).  Неодмінно спробуйте,  вони смачні та з різною начинкою (найпоширеніша – із картоплі та капусти,  солоного або солодкого сиру). Також готують вареники із грибами,  солодкою начинкою та маком. Заклади в Чернівцях, де можна замовити  смачні пироги: “Файно”, “Гопачок”, “Панська Гуральня”, “Гойра”, “Хата” та “Чичері”.

 

Начинка – це ексклюзивна страва – дуже смачна, але і  затратна. Тому готують її переважно на свята. На Буковині можна спробувати начинку з м’ясом із печі, або її солодкий варіант – чорну, білу або капронову бабу. У Чернівцях “храмову начинку з м’ясом” готують у ресторації “Гопачок”, а десерт "чорна баба" у ресторації “Файно”.

© 2024 Офіційний туристичний сайт міста Чернівці